Despre cum sa ne exprimam parerile

Salut,

Am inceput de multe ori sa-ti scriu si tot de atatea ori am aruncat textul la gunoi. Am vrut sa-ti scriu si eu despre Romania, despre Rosia Montana, despre incidente si accidente, despre legi si faradelegi si despre o gramada de alte lucruri. Cand esti departe de casa vezi si simti lucrurile altfel decat ai face-o daca ai fi in mijlocul lor.

Am vazut ca sunt multi altii care deja scriu despre toate lucrurile astea si ca foarte multi isi exprima parerile de experti in ziare, la radio, la televizor, pe blog-uri, pe forumuri etc. Ceea ce nu e un lucru rau. Avem toti dreptul sa ne exprimam liberi opiniile. Insa conteaza ce anume vrem sa transmitem si cat de adevarata este informatia pe care o furnizam. Nu putem fi experti in toate pentru ca nimeni nu este atoate stiutor. Si mai mult decat atat conteaza si modul in care facem lucrul asta. Uneori vedem ca unii se reped cu invective, apelative si injurii de este greu sa intelegi ce anume a dorit sa transmita acel om in afara de insulte. Alteori vedem oameni culti sau care doresc sa para culti si care la fiecare comentariu citeaza din doi, trei autori mai mult sau mai putin cunoscuti si care folosesc un limbaj care se doreste elevat, dar care pentru a fi inteles trebuie mai intai descifrat, actiune care poate dura 5-10 minute sau chiar mai mult.

Cel mai important este ca mesajul sa poata fi usor inteles de cei care citesc si ca el sa fie clar si sa aduca ceva constructiv in discutia respectiva. Este normal sa avem opinii diferite si sa aducem argumente in favoarea parerii sustinute. Dar argumentele acestea ar trebui sa fie pertinente si sa reprezinte rodul gandirii noastre. Sa citez dintr-un articol sau dintr-o carte ca argument in favoarea unei idei pe care o sustin nu este suficient. Asta ma face cel mult un sustinator al ideilor autorului respectiv.

Atunci cand citim ceva este civilizat sa citim pana la sfarsit si apoi sa ne exprimam acordul sau dezacordul fata de autor. La fel si cand cineva vorbeste. Si inainte de a sustine sau a combate o idee ar trebui sa urmam o serie de activitati, si anume:

  • sa ascultam pana la capat ce vrea omul respectiv sa spuna;
  • sa ne gandim la ceea ce a spus;
  • sa intelegem ce a vrut sa spuna;
  • sa analizam ceea ce a spus;
  • sa ne intrebam daca ceea ce a spus este corect sau nu in conformitate cu ceea ce noi gandim si simtim;
  • sa cautam solutii prin care ideea respectiva ar putea fi sustinuta sau combatuta si ce consecinte poate avea acest lucru;
  • sa raspundem in conformitate cu rezultatul la care am ajuns din punct punct de vedere rational si emotional;
  • sa ne asumam responsabilitatea pentru ceea ce afirmam sau sustinem si posibilele consecinte care pot decurge din aceasta.

Daca dorim ca lumea sa ne inteleaga si sa aiba rabdare cu noi, trebuie mai intai ca noi sa incercam sa ii intelegem pe cei de langa noi si sa avem rabdare.

Te rog sa te gandesti la lucrurile, poate ne vor fi de ajutor in modul in care comunicam unii cu altii.

Iti doresc o zi buna,

Catalin

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s